Sunday, 13 July 2014

Sirup Belimbing Wuluh

Sirup Belimbing Wuluh

Yang seger...segerr..buat buka puasa
Mudah, murah dan aman.
Homemade syrup, seger, alami, bebas pewaqrna, bebas pemanis buatan, dan bebas pengawet

Bahan :


1 kg belimbing
2 kg gula pasir. 
1 ltr air.

Cara :
1.  Belimbing belah 4, buang bijinya, 
2. kukus 5 mrnit, diamkan sebentar spy dingin, 
3. blender, saring 
...(adonan1).

Rebus air hingga mendidih, campurkan gula pasir hingga larut, saring 
...(adonan2).

Campur adonan 1 dan 2, rebus hingga mendidih. 
Dinginkan, masukkan ke dalam botol.
ctt : bolol sebaiknya direbus dl utk mensterilkan.
Simpan di kulkas, bs tahan cukup lama


No comments:

Post a Comment