Yang seger...segerr..buat buka puasa
Mudah, murah dan aman.
Homemade syrup, seger, alami, bebas pewaqrna, bebas pemanis buatan, dan bebas pengawet
Bahan :
1 kg belimbing
2 kg gula pasir.
1 ltr air.
Cara :
Cara :
1. Belimbing belah 4, buang bijinya,
2. kukus 5 mrnit, diamkan sebentar spy dingin,
3. blender, saring
...(adonan1).
Rebus air hingga mendidih, campurkan gula pasir hingga larut, saring
Rebus air hingga mendidih, campurkan gula pasir hingga larut, saring
...(adonan2).
Campur adonan 1 dan 2, rebus hingga mendidih.
Campur adonan 1 dan 2, rebus hingga mendidih.
Dinginkan, masukkan ke dalam botol.
ctt : bolol sebaiknya direbus dl utk mensterilkan.
Simpan di kulkas, bs tahan cukup lama
No comments:
Post a Comment